Pani Magdalena Szeliga – Szeligowska – Convivum SlowFood Wielkopolska,
Pan Henryk Kotulski – Stowarzyszenie Wielkopolski Smak,
Pani Halina Łajdecka Nauczyciel Zespołu Szkół Technicznych w Turku.
Jury w konkursie na najlepszą potrawę tradycyjną kuchni wielkopolsk j kierowało się
następującymi kryteriami: wykorzystanie produktów lokalnychi tradycyjnych
wielkopolskich przypraw; smakiem dania; sposobem jego prezentacji i przybrania
, wykorzystaniem naczyń, serwet, obrusów, sztućców, estetyką stoiska. W konkursie na
wielkopolską słodkość oceniane było wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych,
smak, wygląd, zapach, pomysł na prezentację, kreatywność, nazwą potrawy i estetyką
stoiska.
W ramach festiwalu w sali posiedzeń Urzędu Gminy w Kawęczynie odbyło się seminarium
pt. "Lokalne i regionalne produkty i potrawy wielkopolskie" w ramach którego na w/w
temat wykład autorski wygłosiła dr inż. Aleksandra Swulińska-Katulska. W seminarium
wzięli udział uczestnicy zmagań festiwalowych.
Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i kulinarne. Na scenie wystąpiły laureatki XIII
Gminnego Festiwalu Piosenki Dziecięcej „ Śpiewaj razem z nami” - Martyna Bekalarek
zaśpiewała piosenkę pt. „Dłoń „ oraz Oliwia Tomczyk, która wykonała piosenkę pt. „Otwórz
oczy szeroko” z repertuaru Karoliny Jabłońskiej. Dla zebranej widowni „Polkę”
, „Krakowiaka” oraz „Swift Tańców Lubuskich” zatańczył Zespół Tańca Ludowego
„Brudzewiacy”. Swoje umiejętności zaprezentowała także Kapela ludowa „Liskowianie”
oraz Roman Gerczak założyciel kabaretu „Elita”. Dla wszystkich zebranych gulasz
orientalny na wielkiej patelni przygotował finalista programu MasterChef Pan Mariusz
Szwed.
Podczas gdy jury konkursowe oceniało kunszt kulinarny Pań z KGW, przybyli na festiwal
goście mogli skorzystać z licznych atrakcji m.in.: obejrzeć wystawę starych sprzetów Pana
Hieronima Krauze, swoje stoisko promocyjne przygotowało również sołectwo Stanisława.
Koło Gospodyń Wiejskich w Tokarach częstowało wszystkich ciastem, kawą i herbatą.
Pracownicy Nadleśnictwa przygotowali konkursy z nagrodami dla dzieci, swój kunszt
kucharski prezentowali uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Kaczkach Średnich
, można było skosztować serów Turek oraz znakomitych miodów z pasieki Pana Marcina
Bugały czy chleba z piekarni Pana Jerzego Kubackiego.
Po degustacji wszystkich potraw jury przyznało następujące nagrody: I miejsce puchar i
czek w wysokości 1.500 zł przyznano dla KGW Włościanki z Białośliwia– powiat pilski za
roladę wołową z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem oraz sernik wielkopolski na
kruchym spodzie.
II miejsce i czek w wysokości 1.000 zł powędrował dla Stowarzyszenia „DOM” Dobrowska
Organizacja Międzypokoleniowa z gminy Kościelec powiat kolski, które przygotowało gicz
wołową w sosie chrzanowym podaną z kluseczkami grzybowymi i buraczkami w plastrach
z zalewy oraz szarlotkę babci Jagusi.
III miejsce i czek w wysokości 700,00 zł otrzymały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich
Marianów – Koloni, gmina Kawęczyn powiat turecki za zupę „Gębuszke” z roladami oraz
ciasto chałwowe.
Konkurs na najlepszą słodkość i nagrodę w wysokości 300, 00 zł otrzymały Panie z KGW
Barłogi gmina Grzegorzew powiat kolski za placek drożdżowy.
Jury przyznało również dwa wyróżnienia, jedno trafiło do KGW „Marcjanki” powiat
koninski za barszcz biały na golonce z kluskami, drugie do KGW w Oporzynie z powiatu
Wągrowieckiego za roladę bezową „Rozkosz”.
Nagrody wręczali Mariusz Seńko Starosta Turecki, Jan Nowak Wójt Gminy Kawęczyn, Anna
Bąk, Beata Goślinska, Małgorzata Skurczak - Szymańska przedstawicielki KGW Tokary,
Marek Beer Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Anna Majda
Radna Sejmiku Województwa Wielkoplskiego.
W dalszej części gospodarze festiwalu Jan Nowak i Mariusz Seńko złożyli podziękowania
na ręce Pana Marka Beera dla Pana Marka Wożniaka Marszałka Województwa
Wielkoplskiego za patronat honorowy, Pani Annie Majdzie za okazane wsparcie oraz KGW
Tokary za pomoc w organizacji. Podziękowano również jury oraz prowadzącym Festiwal
Darii Michalak i Martynie Bekalarek.
Zgodnie z formułą konkursu zwycięzca organizuje Festiwal w roku następnym,
zapraszamy więc w roku 2017 na VII Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej do
Białośliwia powiat pilski.