poniedziałek, 15 sierpnia 2022r. Imienieny Marii i Napoleona
pl en de
Gmina z wielkimi perspektywami

AKTUALNOŚCI

Strona główna separator separator separator separator VI FESTIWAL TRADYCYJNEJ KUCHNI WIELKOPOLSKIEJ połączony z DOŻYNKAMI GMINNO - PARAFIALNYMI Kawęczyn 14 sierpnia 2016 r.

VI FESTIWAL TRADYCYJNEJ KUCHNI WIELKOPOLSKIEJ połączony z DOŻYNKAMI GMINNO - PARAFIALNYMI Kawęczyn 14 sierpnia 2016 r.

 Niedziela 14 sierpnia 2016 roku była dla mieszkańców naszej gminy datą wyjątkową, bowiem w tym dniu odbyły się na naszym terenie dwa wyjątkowe wydarzenia tj. VI Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej oraz Dożynki Gminno – Parafialne.
 Obie uroczystości miały miejsce w Kawęczynie, festiwal odbywał się na placu obok Urzędu Gminy a Dożynki miały miejsce na boisku sportowym znajdującym się obok tegoż placu. Pierwszy rozpoczął się VI Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej organizowany przez Starostwo Powiatowe w Turku, Gminę Kawęczyn oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Tokarach, patronat honorowy nad imprezą objął Marszałk Województwa Wielkopolskiego Marek Wożniak. Festiwal zagościł w Kawęczynie ze względu na zeszłoroczną wygraną w jego V edycji odbywającej się w Łęknie powiat wągrowiecki przez Koło Gospodyń Wiejskich w Tokarach. Święto kuchni wielkopolskiej otworzyli Mariusz Seńko Starosta Powiatu Tureckiego oraz Jan Nowak Wójt Gminy Kawęczyn. W konkursie wzięły udział następujące reprezentacje KGW Marcjanki z powiatu konińskiego, KGW Adamowo i KGW Kębłowo z powiatu wolsztyński, KGW w Oporzynie powiat wągrowiecki, KGW Włościanki z powiatu pilski, KGW Nowa Plewnia -Kużnica z powiatu Kaliskiego, przedstawicielki powiatu kolskiego KGW Barłogi i Panie ze Stowarzyszenia „DOM” Dobrowska Organizacja Międzypokoleniowa oraz KGW Marianów – Kolonia reprezentantki powiat turecki W czasie Festiwalu odbyły się dwa rodzaje konkursów, na najlepszą potrawę tradycyjną kuchni wielkopolskiej oraz na wielkopolską słodkość. Konkursy oceniało jury w składzie:
Pani Aleksandra Swulińska – Kotulska – konsultant Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, autorka wielu publikacji na temat kuchni wielkopolskiej – przewodnicząca Jury,

Pani Magdalena Szeliga – Szeligowska – Convivum SlowFood Wielkopolska,

Pan Henryk Kotulski – Stowarzyszenie Wielkopolski Smak,

Pani Halina Łajdecka Nauczyciel Zespołu Szkół Technicznych w Turku.

Jury w konkursie na najlepszą potrawę tradycyjną kuchni wielkopolsk j kierowało się

 następującymi kryteriami: wykorzystanie produktów lokalnychi tradycyjnych

 wielkopolskich przypraw; smakiem dania; sposobem jego prezentacji i przybrania

, wykorzystaniem naczyń, serwet, obrusów, sztućców, estetyką stoiska. W konkursie na

wielkopolską słodkość oceniane było wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych,

 smak, wygląd, zapach, pomysł na prezentację, kreatywność, nazwą potrawy i estetyką

 stoiska.

W ramach festiwalu w sali posiedzeń Urzędu Gminy w Kawęczynie odbyło się seminarium

 pt. "Lokalne i regionalne produkty i potrawy wielkopolskie" w ramach którego na w/w

temat wykład autorski wygłosiła dr inż. Aleksandra Swulińska-Katulska. W seminarium

 wzięli udział uczestnicy zmagań festiwalowych.

Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i kulinarne. Na scenie wystąpiły laureatki XIII

 Gminnego Festiwalu Piosenki Dziecięcej „ Śpiewaj razem z nami” - Martyna Bekalarek

zaśpiewała piosenkę pt. „Dłoń „ oraz Oliwia Tomczyk, która wykonała piosenkę pt. „Otwórz

 oczy szeroko” z repertuaru Karoliny Jabłońskiej. Dla zebranej widowni „Polkę”

, „Krakowiaka” oraz „Swift Tańców Lubuskich” zatańczył Zespół Tańca Ludowego

„Brudzewiacy”. Swoje umiejętności zaprezentowała także Kapela ludowa „Liskowianie”

 oraz Roman Gerczak założyciel kabaretu „Elita”. Dla wszystkich zebranych gulasz

orientalny na wielkiej patelni przygotował finalista programu MasterChef Pan Mariusz

 Szwed.

Podczas gdy jury konkursowe oceniało kunszt kulinarny Pań z KGW, przybyli na festiwal

 goście mogli skorzystać z licznych atrakcji m.in.: obejrzeć wystawę starych sprzetów Pana

Hieronima Krauze, swoje stoisko promocyjne przygotowało również sołectwo Stanisława.

 Koło Gospodyń Wiejskich w Tokarach częstowało wszystkich ciastem, kawą i herbatą.

Pracownicy Nadleśnictwa przygotowali konkursy z nagrodami dla dzieci, swój kunszt

 kucharski prezentowali uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Kaczkach Średnich

, można było skosztować serów Turek oraz znakomitych miodów z pasieki Pana Marcina

Bugały czy chleba z piekarni Pana Jerzego Kubackiego.

Po degustacji wszystkich potraw jury przyznało następujące nagrody: I miejsce puchar i

 czek w wysokości 1.500 zł przyznano dla KGW Włościanki z Białośliwia– powiat pilski za

roladę wołową z szagówkami, kiszoną kapustą i sosem oraz sernik wielkopolski na

 kruchym spodzie.

II miejsce i czek w wysokości 1.000 zł powędrował dla Stowarzyszenia „DOM” Dobrowska

Organizacja Międzypokoleniowa z gminy Kościelec powiat kolski, które przygotowało gicz

 wołową w sosie chrzanowym podaną z kluseczkami grzybowymi i buraczkami w plastrach

 z zalewy oraz szarlotkę babci Jagusi.

III miejsce i czek w wysokości 700,00 zł otrzymały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich

 Marianów – Koloni, gmina Kawęczyn powiat turecki za zupę „Gębuszke” z roladami oraz

 ciasto chałwowe.

Konkurs na najlepszą słodkość i nagrodę w wysokości 300, 00 zł otrzymały Panie z KGW

 Barłogi gmina Grzegorzew powiat kolski za placek drożdżowy.

Jury przyznało również dwa wyróżnienia, jedno trafiło do KGW „Marcjanki” powiat

 koninski za barszcz biały na golonce z kluskami, drugie do KGW w Oporzynie z powiatu

Wągrowieckiego za roladę bezową „Rozkosz”.

Nagrody wręczali Mariusz Seńko Starosta Turecki, Jan Nowak Wójt Gminy Kawęczyn, Anna

Bąk, Beata Goślinska, Małgorzata Skurczak - Szymańska przedstawicielki KGW Tokary,

 Marek Beer Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Anna Majda

Radna Sejmiku Województwa Wielkoplskiego.

W dalszej części gospodarze festiwalu Jan Nowak i Mariusz Seńko złożyli podziękowania

 na ręce Pana Marka Beera dla Pana Marka Wożniaka Marszałka Województwa

 Wielkoplskiego za patronat honorowy, Pani Annie Majdzie za okazane wsparcie oraz KGW

 Tokary za pomoc w organizacji. Podziękowano również jury oraz prowadzącym Festiwal

 Darii Michalak i Martynie Bekalarek.

Zgodnie z formułą konkursu zwycięzca organizuje Festiwal w roku następnym,

 zapraszamy więc w roku 2017 na VII Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej do

 Białośliwia powiat pilski.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inwestycje 2019

POZYSKANO NA INWESTYCJE 779 797,18 zł WARTOŚC INWESTYCJI 3 499 987,10 zł
Zobacz mapę inwestycji

Nagrody

Partnerzy

Urząd Gminy w Kawęczynie

Lokalizacja Kawęczyn 48
62-704 Kawęczyn
Godziny urzędowania PON-PT: 7.30 - 15.30
Telefon i faks tel. (+48) 63 288 59 10
faks (+48) 63 288 59 40
Adres email ugkaweczyn@kaweczyn.pl